Mensen met dementie en hun families zingen samen in het “contactkoor” van dienstencentrum Den Aftrap. “Samen zingen zorgt voor een grotere verbondenheid en heeft een positief effect”, klinkt het uit volle borst.
Artikel van Bert Foubert in Rondom Sint-Niklaas – 24 januari 2018
“Tulpen uit Amsterdam”, “De lichtjes van de Schelde” of “Ik hou van u”: het is maar een kleine greep uit het uitgebreide repertoire van het contactkoor. Dat werd eind vorig jaar opgericht en komt elke maand een keer samen in lokaal dienstencentrum Den Aftrap in het Gerdapark in Sint-Niklaas. De leden van de zanggroep zijn allemaal personen met dementie en hun naaste familieleden.
Het zorgt voor een grotere verbondenheid en een leuk gevoel
“Het contactkoor is een koor waar mensen met dementie volwaardig lid van zijn”, legt dementie-experte Caroline Van Laere uit. “Ze kunnen er samen met hun familie en sympathisanten liedjes uit hun jeugd zingen en herontdekken. De zangnamiddag wordt begeleid door een muziektherapeute.”
De nummers uit het zangboek worden begeleid met piano en gitaar. Het samen zingen heeft meestal een positief effect op personen met dementie. “Het zorgt voor een grotere verbondenheid en een leuk gevoel. Dat is de reden waarom ondertussen al heel wat rust- en verzorgingstehuizen zijn gestart met een contactkoor.”
De zanggroep is een project in samenwerking met vzw Koor&Stem, Familiegroep Dementie regio Sint-Niklaas en Woonzorgnetwerk Sint-Niklaas. Ook De Companjong, de vereniging voor mensen met jongdementie in het Waasland, neemt aan de activiteit deel.
Het contactkoor telt momenteel een vijftiental leden en komt elke tweede vrijdagmiddag van de maand samen.