19 april 2017

Wie zijn we?

de companjong, raad van bestuur, jongdementie, waasland

De Companjong is een vereniging van en voor mensen met jongdementie en hun mantelzorgers in het Waasland.

We willen mensen met jongdementie uit hun isolement halen. Dat doen we met activiteiten zoals wandelingen, creatieve ateliers en culturele uitstappen. We helpen ook informatie over jongdementie te verspreiden en we brengen mensen met elkaar in contact.

In onze activiteiten vertrekken we vanuit de dingen je als persoon met jongdementie wél nog kan. We organiseren activiteiten waarin de deelnemers iets nieuws leren, waardoor ze opnieuw trots kunnen zijn op zichzelf. Daarnaast vinden we het ook belangrijk dat onze samenleving oog heeft voor mensen met jongdementie. We streven naar een “dementie vriendelijke” samenleving, waarin mensen met jongdementie een actieve rol kunnen blijven spelen.

Dementie is vooral erg als de samenleving er niet mee om kan gaan” – Jan Hoet

Waarom werd De Companjong opgericht?

Oprichtster Christine Vandenbranden uit Sint-Niklaas kreeg zelf van dichtbij met jongdementie te maken. In 2016 kreeg haar echtgenoot te horen dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Ze gingen meteen op zoek naar steun en informatie. Maar merkten dat activiteiten vooral gericht werden op mensen met dementie op oudere leeftijd. Jonge mensen met dementie voelen zich daar niet altijd op hun plaats. Daarom besloot Christine om een eigen vereniging op te richten, naar het voorbeeld van vzw Het Ventiel in West-Vlaanderen.  Ondertussen is De Companjong een erkende vzw. Tientallen vrijwilligers houden de vereniging draaiende en helpen bij de organisatie van de activiteiten.

Team

Vzw De Companjong steunt volledig op vrijwilligers. Er is een Raad van bestuur die de dagelijkse werking opvolgt. Daarnaast zorgen vrijwillige leden voor ondersteuning tijdens de activiteiten.

Raad van bestuur:
  • Christine Vandenbranden – co-voorzitter
  • Johan Vandenbranden
  • Els Van de Wiele – ondervoorzitster
  • Marie-Paule Vandenbranden – secretaris
  • Annemie De Blieck – penningmeester
  • Delphine Van Belleghem – communicatie

Leden van de Algemene Vergagdering

  • Annie De Kinder
  • Nicole Heyrman
  • Gerlinde Van Campenhout

Wil jij mee je schouders zetten onder De Companjong? Dan ben je zeker welkom. Neem alvast een kijkje op “Doe mee” of contacteer ons voor meer informatie.

Joris Hessels, peter van De Companjong

Acteur en programmamaker Joris Hessels is peter van onze organisatie. Je kent hem van Radio Gaga, het tv-programma waarin hij mensen op een heel creatieve en respectvolle manier over geestelijke gezondheid aan de praat krijgt.

Hier zie je hem (links) samen met de oprichters van De Companjong.

Joris Hessels, de companjong, peter, radio gaga, roland goossens, christine Vandenbranden, Johan Vandenbranden

1 gedachte over “Wie zijn we?

Reacties zijn gesloten.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Emailadres: