22 mei 2024

Standaard titel

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

GEANNULEERD – Theatervoorstelling “De Loteling” – Het Bataljong & Het Ventiel

16 december 2021 @ 20:00 - 21:15

€12,5
de loteling, het bataljong
De huidige corona toestanden deden ons noodgedwongen besluiten om de toneelvoorstelling “De Loteling” en de boekvoorstelling “Met Alzheimer naar de Alpen” op 16 december 2021 te annuleren.
Deze beslissing nemen we ook omdat het publiek en de spelers  tot een kwetsbare groep behoren en uit respect voor de mensen in de zorg.
De toneelvoorstelling wordt spijtig genoeg niet meer herhaald – maar de boekvoorstelling zal in het voorjaar opnieuw gepland worden in combinatie met een ander toneel over dementie.
Had je al tickets gekocht? Dan word je door cc Sint-Niklaas via e-mail op de hoogte gebracht van terugbetaling.

Helaas valt hiermee ook het hoogtepunt van het jaar weg voor De Companjong. Deze toneelvoorstelling was een gelegenheid voor ons om fondsen in te zamelen en om onze organisatie in de kijker te zetten bij een groot publiek.

Help jij ons om De Companjong in contact te brengen met donateurs, vrijwilligers, mensen met jongdementie en hun mantelzorgers?

  • Elke gift is welkom: we willen we onze werking zo laagdrempelig mogelijk houden. Steun De Companjong
  • Nodig je vrienden uit om onze Facebook pagina leuk te vinden
  • Spreek over De Companjong met vrienden, kennissen, familie die interesse kunnen hebben om als vrijwilliger, deelnemer of mantelzorger aan onze activiteiten deel te nemen.
  • Word vrijwilliger

Dankjewel voor je hulp!

 

 

Theatercollectief Het Bataljong brengt “De Loteling”, een voorstelling waarin mensen met jongdementie zelf het voortouw nemen.

 

Hoe neem je afscheid van wie je was? Hoe leer je je nieuwe zelf omarmen, goed wetende dat die morgen misschien opnieuw kan vertrekken? En wat blijft er over?

Theatercollectief Het Bataljong ging een jaar lang op stap met acht mensen met jongdementie, met hun partners en met de buddy’s van vzw Het Ventiel. Hun zoektocht naar antwoorden leidde de theatermakers naar eenzame huiskamers en werkplekken vol frustraties. Naar bange wachtzalen in ziekenhuizen en bruisende workshops.

Warre Borgmans, acteur: “Hier wordt geen komedie gespeeld: de lotgevallen, verzuchtingen en verklaringen van mensen met jongdementie zijn écht, worden door echte mensen en hun partners vertolkt. Dat geeft aan deze interessante, gevoelige voorstelling een naar de keel grijpend effect. Chapeau voor de moed en durf waarmee dit gemaakt is. Je krijgt er ook nog een schetsmatig portret bij van hoe deze mensen in onze goed georganiseerde gezondheidszorg behandeld worden. Iedereen die van ver of dicht bij met dementie te maken heeft, zou dit moeten zien.”

 

Prof. Dr. Mathieu Vandenbulcke – hoogleraar neurowetenschappen KU Leuven:De Loteling is strijdtoneel. Het is een strijd tegen het lot en tegen een diagnose. Het is een strijd voor de mens en voor waardigheid. Het is de moedigste strijd die ik ooit meegemaakt heb, misschien ook wel de hardste. Het is een strijd die pijn doet, maar vooral veel deugd doet. Het is een strijd die het als geen ander waard is om gestreden te worden.”

 

Daan, zoon van Ernest, een acteur met jongdementie: “De Loteling slaagt erin om gedachten en gevoelens over de ziekte van mijn vader, waar ik al jaren mee worstel, samen te brengen in anderhalf uur. Bedankt om mijn papa nog eens te laten schitteren. Bedankt om ons verhaal zo mooi te vertellen.”

 

De Loteling

Tekst en regie: Arne De Jaegere en Hilde Vanderstraeten
Muziek en geluidsontwerp: Frank Debruyne
Visuals: Tomas Hendriks
Productie: Het Bataljong i.s.m. Het Ventiel
Zakelijke leiding: Jo Laeremans

 

De Loteling in het journaal:

 

met alzheimer naar de alpen

 

Na de pauze wordt het boek “Met Alzheimer naar de Alpen” voorgesteld. Dit is een reisverslag – of beter een reisgids – van en voor een bergtocht naar Valle Maira, Italië. 4 deelnemers met jongdementie en hun partner en/of buddy maakten de tocht onder begeleiding van Jurn Verschraegen, directeur van het expertisecentrum dementie, Mathieu Vandenbulcke, arts en hoogleraar aan de KU Leuven en gespecialiseerd in ouderen- en neuropsychiatrie en Rik de Leeuw, zanger-schrijver-dichter. In een panelgesprek geven ze toelichting bij het boek en deze uitdagende bergtocht.

Gegevens

Datum:
16 december 2021
Tijd:
20:00 - 21:15
Kosten:
€12,5
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://www.ccsint-niklaas.be/podium/21151/het-bataljong-en-het-ventiel-de-loteling

Organisator

De Companjong
Telefoon
0479/ 20 39 20
E-mail
info@decompanjong.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

CC Sint-Niklaas
Paul Snoekstraat 1
Sint-Niklaas, 9100 België
+ Google Maps

Geef een reactie

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Emailadres: