Standaard titel

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Theatervoorstelling “De Loteling” – Het Bataljong & Het Ventiel

16 december @ 20:00 - 21:15

€12,5
de loteling, het bataljong

 

 

Theatercollectief Het Bataljong brengt “De Loteling”, een voorstelling waarin mensen met jongdementie zelf het voortouw nemen.

De Companjong nodigt Het Bataljong en Het Ventiel uit in de Stadsschouwburg te Sint-Niklaas op donderdag 16 december 2021.

Tickets zijn verkrijgbaar via CC Sint-Niklaas,  aan 12,5 euro per stuk.

Coronamaatregelen – Deze voorstelling is alleen  toegankelijk met Covid Safe Ticket, je CST wordt gescand aan de ingang. Meer informatie over de coronamaatregelen van CC Sint-Niklaas vind je hier.

 

Hoe neem je afscheid van wie je was? Hoe leer je je nieuwe zelf omarmen, goed wetende dat die morgen misschien opnieuw kan vertrekken? En wat blijft er over?

Theatercollectief Het Bataljong ging een jaar lang op stap met acht mensen met jongdementie, met hun partners en met de buddy’s van vzw Het Ventiel. Hun zoektocht naar antwoorden leidde de theatermakers naar eenzame huiskamers en werkplekken vol frustraties. Naar bange wachtzalen in ziekenhuizen en bruisende workshops.

Warre Borgmans, acteur: “Hier wordt geen komedie gespeeld: de lotgevallen, verzuchtingen en verklaringen van mensen met jongdementie zijn écht, worden door echte mensen en hun partners vertolkt. Dat geeft aan deze interessante, gevoelige voorstelling een naar de keel grijpend effect. Chapeau voor de moed en durf waarmee dit gemaakt is. Je krijgt er ook nog een schetsmatig portret bij van hoe deze mensen in onze goed georganiseerde gezondheidszorg behandeld worden. Iedereen die van ver of dicht bij met dementie te maken heeft, zou dit moeten zien.”

 

Prof. Dr. Mathieu Vandenbulcke – hoogleraar neurowetenschappen KU Leuven:De Loteling is strijdtoneel. Het is een strijd tegen het lot en tegen een diagnose. Het is een strijd voor de mens en voor waardigheid. Het is de moedigste strijd die ik ooit meegemaakt heb, misschien ook wel de hardste. Het is een strijd die pijn doet, maar vooral veel deugd doet. Het is een strijd die het als geen ander waard is om gestreden te worden.”

 

Daan, zoon van Ernest, een acteur met jongdementie: “De Loteling slaagt erin om gedachten en gevoelens over de ziekte van mijn vader, waar ik al jaren mee worstel, samen te brengen in anderhalf uur. Bedankt om mijn papa nog eens te laten schitteren. Bedankt om ons verhaal zo mooi te vertellen.”

 

De Loteling

Tekst en regie: Arne De Jaegere en Hilde Vanderstraeten
Muziek en geluidsontwerp: Frank Debruyne
Visuals: Tomas Hendriks
Productie: Het Bataljong i.s.m. Het Ventiel
Zakelijke leiding: Jo Laeremans

 

Koop hier je ticket

 

De Loteling in het journaal:

 

met alzheimer naar de alpen

 

Na de pauze wordt het boek “Met Alzheimer naar de Alpen” voorgesteld. Dit is een reisverslag – of beter een reisgids – van en voor een bergtocht naar Valle Maira, Italië. 4 deelnemers met jongdementie en hun partner en/of buddy maakten de tocht onder begeleiding van Jurn Verschraegen, directeur van het expertisecentrum dementie, Mathieu Vandenbulcke, arts en hoogleraar aan de KU Leuven en gespecialiseerd in ouderen- en neuropsychiatrie en Rik de Leeuw, zanger-schrijver-dichter. In een panelgesprek geven ze toelichting bij het boek en deze uitdagende bergtocht.

Gegevens

Datum:
16 december
Tijd:
20:00 - 21:15
Kosten:
€12,5
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://www.ccsint-niklaas.be/podium/21151/het-bataljong-en-het-ventiel-de-loteling

Organisator

De Companjong
Telefoon:
0479/ 20 39 20
E-mail:
info@decompanjong.be
Site:
decompanjong.be

Locatie

CC Sint-Niklaas
Paul Snoekstraat 1
Sint-Niklaas, 9100 België
+ Google Maps

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Emailadres: