Kraak een noot voor dementie

Twee Vlaamse verpleegkundigen startten op 20 oktober 2017 de actie #EenNootVoorDementie. Met het symbolische kraken van een okkernoot brengen ze hulde aan mantelzorgers van personen met dementie.

jongdementie, #eennootvoordementie, dementie, eennootvoordementie, kraak een noot

Verpleegkundigen Robin Biets en Peggy Lavaert leggen uit waarom ze het initiatief genomen hebben: “We wensen dat de sociale media overspoeld geraken met okkernoten. Noten zijn immers uitstekend voedsel voor het brein, lijken op hersenen en hebben in deze actie een diepe betekenis”. De initiatiefnemers roepen de Vlaamse bevolking dan ook op om massaal noten te kraken en hiervan foto’s en filmpjes te posten op sociale media met de hashtag #EenNootVoorDementie.

De initiatiefnemers willen benadrukken dat mantelzorgers van personen met dementie van onschatbare waarde zijn in de zorg en in onze samenleving. Hun veerkracht en de ondersteuning die zij bieden zijn cruciaal in de (zelf)zorg en begeleiding van mensen met dementie. Hoewel mantelzorgers van personen met dementie over het algemeen veel voldoening of vreugde uit hun zorgtaken halen, zijn er toch heel wat uitdagingen aan verbonden. Zorgen voor een persoon met dementie loopt immers niet volgens vaste werkuren. Het vraagt een onbegrensde en doorgedreven inzet. Daarnaast is de omgang met een persoon met dementie op zijn minst uitdagend te noemen. Geduld is wat dat betreft vaak een schone deugd. De zorg kan mogelijks ook emotioneel en fysiek zwaar zijn. En dan spreken we nog niet van de tijdsinvestering én het organisatietalent dat er nodig is om de mantelzorg geregeld te krijgen.
Deze actie erkent mantelzorgers en wil bijkomend wijzen op het belang van zelfzorg. Het is belangrijk dat mantelzorgers hun draagkracht blijven bewaken en in de zorg voor de persoon met dementie zichzelf niet uit het oog verliezen. In die zin kan het bespreekbaar maken van het tijdig
inschakelen van hulp het verschil maken.

Aan de gehele actie is ook een fondsenwerving gekoppeld. De opbrengst hiervan gaat naar de drie koepelorganisaties rond dementie. Naast het ondersteunen van mantelzorgers kan dan ook verder geïnvesteerd worden in het wetenschappelijk onderzoek rond dementie.

Meer info over de actie vind je hier 

Geef jij alvast het goede voorbeeld?

Kraak een noot, film of fotografeer jezelf terwijl je dit doet en post het resultaat op sociale media met de hashtag: #eennootvoordementie. Nomineer
vervolgens Facebookvrienden, collega’s en anderen om hetzelfde te doen.

Geef een reactie

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Emailadres: