9 mei 2017

Wat is jongdementie?

Dementie komt vaker voor op oudere leeftijd. Het merendeel van de patiënten zijn zeventig- en tachtigplussers. Maar ook op je vijftigste of zestigste kan je al dement worden. In België zijn er zo’n 3.000 à 12.000 personen met jongdementie. Eén derde van hen zijn jonger dan 55 jaar. Maar wat is jongdementie nu juist? En wat is het verschil met dementie op oudere leeftijd?

Jongdementie vraagt andere aanpak

Vijftigers en zestigers zitten nog in een actieve levensfase. Jongdementie vraagt dus om een andere aanpak dan dementie bij senioren. Koppels gaan vaak met twee uit werken, hun huis is nog niet afbetaald of de kinderen studeren aan de universiteit. Als één van de twee niet meer kan gaan werken, kan dat zware financiële en praktische gevolgen hebben. Bovendien wordt jongdementie vaak pas in een later stadium van de ziekte herkent. Want op jonge leeftijd wordt er niet meteen aan dementie gedacht. Men denkt eerder dat problemen in het gezin of een depressie de oorzaak zijn van de vergeetachtigheid.

Ander type dementie

Hoe dementie er uit ziet, is anders op jongere leeftijd. De twee meest voorkomende oorzaken zijn de ziekte van Alzheimer enfronto-temporale degeneratie. Dementie is ook een verzameling van verschillende symptomen. Mensen met jongdementie hebben vaak last van geheugenstoornissen. Ze hebben moeite om zich te oriënteren of krijgen moeite met het uitvoeren van handelingen. In een latere fase krijgen ze moeite met het herkennen van voorwerpen of personen. Daarnaast zorgt jongdementie vaak ook voor secundaire symptomen, zoals depressie, angst en waanbeelden.

Omdat de aanpak zo specifiek is, organiseert De Companjong activiteiten die enkel gericht zijn op mensen met jongdementie. We focussen in onze activiteiten op wat de persoon met jongdementie wél nog kan. Daarom organiseren we creatieve workshops waarin de deelnemers iets nieuws leren en waardoor ze trots kunnen zijn op het resultaat. Een overzicht van onze activiteiten vind je in de AGENDA.

Heb je zelf net te horen gekregen dat jij of je partner jongdementie heeft? Neem dan zeker eens een kijkje bij “Doe mee“, je bent van van harte welkom op onze activiteiten.

Meer informatie over jongdementie vind je hier:

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Emailadres: